19.04.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Türkiye’de 3 Kişiden Biri Hipertansiyon Hastası

Türkiye’de 3 Kişiden Biri Hipertansiyon Hastası

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye’de her 3 yetişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu söyledi.

Hipertansiyonun kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olan bir hastalık olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Hipertansiyon konusunda farkındalığı arttırmak, sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek, kişilerin ve toplumların hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini arttırmak amacıyla Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü ‘Dünya Hipertansiyon Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bilinç düzeyinin arttırılması yanı sıra hipertansiyonu önleme, teşhis, tedavi konusunda da kişilerin bilgilendirilme faaliyetlerinin yürütülmesi yoluyla kan basıncı kontrol oranlarının yükseltilmesi hedeflenmiştir. Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanıdır. Dünya genelinde yüksek kan basıncının toplam ölümlerin yüzde 13’ünün nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir” dedi.

TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI

Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) yapmış olduğu istatistiğe göre en büyük sorun ise Türkiye’de her üç yetişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “Sayısı 15 milyonu geçen hastalardan yüzde 60’ı hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor. Hastalığını bilenler de tedavinin yaşam boyu sürmesi gerektiği bilincine ulaşmadığından hipertansiyon kontrol altına alınamıyor. Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Sık rastlanan belirtileri ise, baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi, ve yorgunluk hissidir” diye konuştu.

Hipertansiyonun kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açtığının altını çizen Kasapoğlu, “Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonları ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliğidir. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de 4’te 1 oranında azaltılabilmektedir. Yüksek kan basıncından korunmak için önerilerimiz ise, ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve şişmanlıktan korunmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak almak gerekmektedir. Asıl olan, hastalanmayı önlemektir. Yüksek kan basıncı hastalığına yakalananların ise yaşamlarını buna göre düzenlemelerini ve tedavilerini yaşam boyu hiç aksatmadan sürdürmelerini sağlamak gerekmektedir” şeklinde konuştu. – SAMSUN

Reklam

KAYNAK : http://yenikadin.com/turkiye-de-3-kisiden-biri-hipertansiyon-hastasi-8446401-haberi/

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar halis dedi ki:

    Güzel yazı olmuş

BİR YORUM YAZ