29.03.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa KIRTEKE Demir -Çelik fiyatlarına uygulanan fiyat artışlarından dolayı tepkilerini dile getirdi.

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa KIRTEKE Demir -Çelik fiyatlarına uygulanan fiyat artışlarından dolayı tepkilerini dile getirdi.

     Müteahhitlerden Demir Fiyatlarındaki Artışa Tepki…

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Mustafa Kırteke, Demir fiyatlarınındaki yükselişinin Türkiye’nin kalkınmasına zarar verdiğini söyledi.

Demir fiyatlarındaki artışı değerlendiren Malatya İnşaat  Müteahhitleri  Derneği Başkanı Mustafa Kırteke; demirdeki aşırı fiyat artışının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyerek demirdeki fiyat artışına tepki gösterdi.

Demirdeki fiyat yükselişinin döviz kurlarındaki dalgalanma ile açıklanamayacağını kaydeden Kırteke,”2016 yılı başlarında  bin 760 lira olan inşaat demiri  fiyatları kasım ayının son günlerinde  2 bin 700  liraya kadar yükselen demiri yüzde 150’ye yakın zamla alıyoruz. Piyasa ekonomisine katkıları herkes tarafından bilinen biz müteahhitler piyasadaki dalgalanmaların farkında olmakla  birlikte demir fiyatlarındaki bu artışın spekülatif ve fahiş olduğuna inanıyoruz.Dolar düşerken bile demir fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır.”dedi

Demirdeki fiyat artışından kaynaklı inşaat sektöründe büyük bir gerilemenin yaşandığını aktan Kırteke,” Biz sadece betonun arasına kattığımız demiri değil; demir her aşamada gerekli olan  bir malzemedir.  Burada sadece Malatya değil  Türkiye’de  diğer illerimizde de İnşaat sektöründe büyük bir gerileme yaşanması ile Türkiye piyasasını etkilemiştir.  İnşaat  sektöründe son dönemde piyasada istediğimiz miktarda demir bulunamadığı  ve  her  geçen süre içerisinde  fiyat artışlarından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. Malatya’da Organize  Sanayiler  hariç   hangi iş sektöründe çalışan işçi sayısı  inşaat sektöründe çalışan işçi  sayısı kadar işçi  istihtam ediyor.Ama  şu sürece baktığımız da inşaat sektöründe demir çelik fiyatlarının yükselişi çalışan işçilerin işten çıkarılmalarına  ve  evine ekmek götürememelerine neden oluyor.Çözüm önerilerimiz demirimiz ihracata gidiyorsa  ihracat yapan  irmaların vergilerin  arttırılması ve iç piyasaya yönlendirilmesi ve  KDV ‘nin  eksik alınması gibi alternatif  önerilerde buluna biliriz.”ifadelerini kullandı

Sektörde yaşanan sıkıntıları Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile de paylaştıklarını aktaran Kırteke,” Konuyla ilgili olarak Sayın bakanımız Bülent Tüfenkci ile bir görüşmemiz oldu. Sayın Bakanımız yılbaşından sonra  demir fiyatlarında  düşüş olacağını ve bu fiyat düşüşünün sektörü azda rahatlatacağını belirtmişti.Hükümetimizden bir an önce   gerekli  tedbiri almasını bu konuyu acilen çözüme kavuşturulmasını  talep ediyoruz”şeklinde konuştu…

Reklam

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ