29.03.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Kuru Kayısıda Lisanslı Depo Kurulumu’ projesi masaya yatırıldı.

Kuru Kayısıda Lisanslı Depo Kurulumu’ projesi masaya yatırıldı.

VALİ TOPRAK, İLİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜN OLAN KAYISIDAN LİSANSLI DEPOCULUKLA NE GİBİ GELİR ELDE EDEBİLİRİZ

Vali Mustafa Toprak Malatya Ticaret Borsası (MTB)’nın Ekim ayı meclis toplantısına katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi olan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ’Kuru Kayısıda Lisanslı Depo Kurulumu’ projesi masaya yatırıldı.

Malatya Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Mesut Öztop, MTB Meclis Başkan Vekili İdris Payza ve meclis üyeleri katıldı.

İki saat süren toplantının açış konuşmasında Vali Toprak “Toplantımızın amacı ’Kuru Kayısıda Lisanslı Depoculuk ve lisanslı depoculuk konusunda gerek Büyükşehir Belediyemizin gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın yaklaşımları nedir, bu konuyu ele alacağız.

Toplantıda önemli bir ürün olan, ilimiz adına da çok önemli bir ürün olan kayısıdan lisanslı depoculukla ne gibi gelir elde edebileceğini, ne gibi alt yapı hazırlamak gerektiğini masaya yatırmış olacağız.

Reklam

Bu görüşle Fırat Kalkınma Ajansımızın Genel Sekreteri de hazırlamış oldukları kayısı ile ilgili lisanslı depoculuğun kurulumu ve bu konudaki devletimizin, bakanlıklarımızın yaklaşımları nedir, nasıl bir yaklaşımla bunlar oluşturulmalıdır, bu konudaki sunumu gerçekleştirdikten sonra konu ile ilgili varsa sorularımızı soracağız ve cevaplarını alacağız.” dedi.

Genel Sekreter Öztop yaptığı sunumda tarım ürünlerinin piyasaya arz döneminin kısa olmasına rağmen talep yıl boyunca devam ettiğini, Üreticinin yetersiz finansmanı olduğunu, depolayarak bekletme imkânı bulunmadığını bu sebepten dolayı da ürününü hasat zamanı satmak zorunda kaldığını ifade etti.

Tüccar ve sanayicinin de yetersiz depo alanı ve sınırlı finansmanı nedeniyle ürünü hemen elden çıkardığını bu sebeplerden dolayı da hasat dönemlerinde ve arz döneminde fiyatlarda düşüş, talep döneminde artış olduğunu belirterek depo ve finansman imkânı olanlar kazanç elde ettiğini belirterek bunun çözümünün de Lisanslı Depoculukla olacağını söyledi.

Genel Sekreter Öztop, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde yaygın bir lisanslı depoculuk ticareti sistemi bulunduğunu, federal düzeyde 863, eyalet düzeyinde ise 6.937 lisanslı deponun faaliyet gösterdiğini ve lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığının tamamen özel sektör eliyle yürütülmekte olduğunu belirtti. Ayrıca Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi eski doğu bloku ülkelerinde bile lisanslı depoculuk sisteminin bulunduğunu da sözlerine ilave etti.

Lisanslı Depoculuğun amacının tarım ürünlerinin ticaretini kolaylaştırmak, depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, kalitesinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanarak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanmasını sağlamak, emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak, mülkiyetini temsil eden ve elektronik ortamda alım ve satışını sağlayan ürün senedi çıkartmak ve ürün senedi sahiplerine kredi yoluyla finansman sağlamak olduğunu beyan etti.

Kuru Kayısının yanı sıra Hububat,  Baklagiller, Yağlı tohumlar, Pamuk, Fındık, Zeytin, Zeytinyağı ve Lisanslı Depoculukla ilgili mevzuat altyapısının tamamlandığını ifade ettikten sonra Lisanslı depo şirketi kuruluşu, Lisanslı depo işletmelerinin faaliyete geçişi, Lisanslı Depoculuk Sisteminin İşleyişi, Lisanslı Depoculuk Sisteminin Paydaşları, Sağladığı Vergi Muafiyetleri, Kayısıda Lisanslı Depoculuk Sistemi Kurulması, Depolarda bulunması gereken asgari nitelikler hakkında da geniş bilgiler verdi.

Son olarak kurulacak depo işletmesinin sermayesi, depolanması ve depolama süreleri hakkında da örnek verdi.

Sonuç olarak da Kuru kayısıda lisanslı depoculuk sisteminin başlatılmasının Hasat dönemindeki fiyat düşüşlerini önleyeceğini, Sağladığı finansman imkânıyla sektörün daha fazla alım yapmasına imkân sağlayacağını, Vergi istisnaları ve kira desteğinden yararlanılabileceğini, Depolanan ürünün elektronik ürün senediyle yurt içi ve yurt dışında daha kolay pazarlanma imkânı sağlayacağını ve buna benzer faydaları nedeniyle uygun olacağını söyledi.

Malatya’da ilk etapta kurulabilecek Kuru kayısı lisanslı deposunun özellikleri, ilk yatırım maliyeti, işletme maliyeti, gelir gider analizi ve izlenecek yol haritası hakkında istişarelerde bulunularak Vali Toprak ve Başkan Çakır ’Kuru Kayısıda Lisanslı Depoculuk konusunda görüşlerini de ifade ettiler.

lisansli_depoculuk_2016

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar Neslihan dedi ki:

    Malatya dışındayım haberlerinizi takip ediyorum

BİR YORUM YAZ