14.01.2025 - Safir Şehir Portalı & Firma Rehberi Teması

Ağbaba’dan 10 Ocak Gazeteciler Günü Açıklaması: Basın Özgürlüğü ve Yerel Basının Durumu

Ağbaba’dan 10 Ocak Gazeteciler Günü Açıklaması: Basın Özgürlüğü ve Yerel Basının Durumu

AĞBABA’DAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ AÇIKLAMASI

BASIN ÖZGÜRSE TOPLUM DA ÖZGÜRDÜR!

10 YILDA 10 GAZETESİ KAPANAN MALATYA!

 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğinin “demokrasinin olmazsa olmaz yapı taşlarından biri” olduğunu ifade etti. Ağbaba “Basın özgürse toplum da özgürdür” dedi.

Gazetecilik mesleğinin, toplumu doğru bilgilendirme, kamuoyunu aydınlatma ve gerçekleri ortaya çıkarma gibi hayati bir görevi üstlendiğini belirten Ağbaba, “Basın mensuplarımız, bu zorlu mesleklerini icra ederken, tarafsızlık, doğruluk ve etik değerler çerçevesinde hareket ederek halkın gözü, kulağı ve sesi oluyorlar. Ancak, gazetecilerimizin mesleklerini yaparken karşılaştığı zorluklar da göz ardı edilemez. İfade özgürlüğü, basın bağımsızlığı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, medya sektörünün gelişimi için çok önemli engeller olarak yer almaktadır. Gazetecilerimizin haklarının korunması, görevlerini özgürce yerine getirebilmeleri ve mesleklerine saygı duyulması, güçlü bir demokrasi ve adil bir toplumun temel taşlarını oluşturur. Unutulmamalıdır ki basın özgürse toplum da özgürdür” dedi.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE FİLİSTİN’DEN YEMEN’DEN GERİDE

Basının, toplumun bilincini artırmak, kamuoyu oluşturmak, kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak ve gerçekleri araştırmak gibi çok önemli görevleri yerine getirdiğini aktaran Ağbaba, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 2005 yılında 98’inci sırada yer alırken, 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında Filistin’in bir basamak altında, 158. sırada yer almaktadır. Türkiye; Filistin, Venezuela, Yemen gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor. AKP’li yıllar Türkiye’yi basın özgürlüğünde küme düşürmüştür. Başta RTÜK ve Basın İlan Kurumu eliyle olmak üzere muhalif tüm basın yayın organları cezalandırılmakta, yayın yapmaları türlü anlamsız gerekçelerle kısıtlanmaktadır.” dedi.

10 YILDA 10 GAZETESİ KAPANAN MALATYA

Döviz kurunda yaşanan yükseliş, artan girdi maliyetleri ve Basın İlan Kurumu’nun bitip tükenmeyen uygulamaları ile son yıllarda başta yerel gazeteler olmak üzere birçok basın ve yayın kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Yazılı ve görsel basın kuruluşu sayısı önceki yıllara göre sürekli azalmaktadır. 2014 yılında 12 gazetesi olan Malatya’nın 2024 yılında resmi ilan alan 2 gazeteye düşmesi basının içinde bulunduğu durumu en iyi özetidir.10 yılda 10 gazetesi kapanan Malatya’da şimdi de internet sitelerine uygulanmak istenen  ağır şartlar ile dijital platformlar köşeye sıkıştırmaktadır. Süreç her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hal almaktadır” Dedi.

 

GERÇEKLERİ KALEMLERİYLE HAYKIRDIKLARI İÇİN

Bu anlamlı günde, haber alma özgürlüğümüzü sağlamak için gece gündüz demeden fedakârca çalışan gazetecilerimize minnettarlığımızı ifade ediyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gerçekleri kalemleri ile haykırdıkları için katledilen gazeteciler başta olmak üzere tüm gazetecileri saygıyla anıyor, tüm baskı ve sindirmelere rağmen görevini layıkıyla yapmaya devam eden gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” ifadesini kullandı.

 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ