22.12.2024 - Safir Şehir Portalı & Firma Rehberi Teması

Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: “Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı”

Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: “Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı”

Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: “Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı”

 

TBMM Genel Kurulu’nda MHP Grubu adına söz alan MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep hâlinin uzatılması yönündeki talepleri dile getirdi.

Fendoğlu, deprem bölgesinde yaşayan mali müşavir odaları, iş insanları dernekleri, STK’ler, küçük ve büyük ölçekli esnaf ve tüccarların beklentilerini Genel Kurul’a taşıdı. Fendoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“6 Şubat depremiyle deprem bölgesinde uygulanan mücbir sebep hâlinin uzatılmasına ilişkin mali müşavir odası, iş insanları dernekleri, STK’lerin, küçük ve büyük ölçekli esnaflarımızın ve tüccarlarımızın taleplerini dile getirmek için bugün söz almış bulunmaktayım. 11 ilimizi etkileyen, büyük yıkıma ve acıya sebebiyet veren 6 Şubat tarihli deprem felaketi ülkemizi ve bölgemizi derinden etkilemiştir. 11 ilimizde 14,5 milyon kişiyi doğrudan etkilediği düşünülen deprem sonrasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre deprem bölgesinde 817 bin civarında faal mükellef bulunmaktadır. Vergi hukuku bakımından mücbir sebep, mükelleflerin, vergi sorumlularının ve ceza muhataplarının kendi çabaları ve iradeleriyle önüne geçemeyecekleri, oluşunu ve sonuçlarını engelleyemeyecekleri, öngöremeyecekleri beklenmedik olaylardır. Malatya’da 2022 Aralık ile 2024 Ocak arası çalışan sayısında yüzde 14,1’lik bir düşüş yaşandı. Bu durum Malatya’yı 6 Şubat depremlerinde etkilenen iller arasında istihdamı en az alan 2’nci il konumuna getirdi.”

 

Fendoğlu, deprem sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılara yönelik çözüm önerilerini ve yapılması gerekenleri sıralayarak, mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini vurguladı:

“Sonuç ve öneriler olarak, yukarıda kısaca izah edilen sorun ve problemleri aşabilmek için acil olarak yapılması gerekenler vardır. 31 Ağustos 2024 tarihinde sona eren mücbir sebep, üç aylığına yani 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Aradan geçen üç ayda mücbir sebebe yol açan şartlarda değişiklik olmamıştır. Yıkılmış iş yerleri ve konutlar büyük ölçüde tamamlanana kadar mücbir sebep uygulaması uzatılmalıdır. Deprem nedeniyle iş yeri ya da evi yıkılmış olan vergi mükelleflerini vergi ve prim borçlarının tamamının terkin edilerek desteklenmesi gerekmektedir. Yıkıma uğramadığı hâlde deprem bölgesinde faaliyetine devam etmek isteyen mükelleflerin mücbir sebep sonucunda ödenmeyen ve gittikçe artan vergi ve sigorta borçlarına 6183 sayılı Yasa’ya göre taksitlendirme yapmak çözüm değildir. Taksitlendirme şartları ve teminat zorunluluğu deprem bölgesi için aranmamalıdır. 4 il ve 2 ilçe için kanun düzenlemesi yapılarak taksitlendirme için rasyolardan yani oransal göstergelerden bağımsız teminat ve faizsiz olarak taksit süresi en az kırk sekiz ay olmalıdır. Mücbir sebep süresi içerisinde birikmiş vergilerini ve primlerini ödemek isteyen esnaf ve vergi mükelleflerine vergi anaparasında terkin, indirim ya da vergi oranında makul oranlarda indirim olanağı getirilmelidir. SGK borçları özellikle küçük esnaf için ödenemeyecek noktada olup çalışan sayısına göre kademeli olarak 5 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının yüzde 80’i, 10 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının yüzde 50’si, 20 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin mücbir sebep süresinde oluşmuş SGK prim borçlarının yüzde 30’unun işveren hisseleri hazinemiz tarafından karşılanmalıdır. Deprem illerindeki oda aidatlarına bağlı bulunan birlikler tarafından karşılanmalı ve il odalarına faaliyetlerinin devamı için meslek örgütleri ve birlikler tarafından ödenmelidir.”

Deprem sonrasında KOSGEB desteklerinin hızla ödenmesi gerektiğine de değinen Fendoğlu, KOSGEB desteklerinden faydalanamayan esnafın durumuna dikkat çekti:

“KOSGEB desteklerinin ödenmesi mutlaka yapılmalıdır. Özellikle deprem sonrasında KOSGEB tarafından ilan edilen ve başvuruları alınarak ödeme yapılacağı söylenmesine rağmen hâlâ söz konusu desteklere ulaşamamış esnaf ve ticaret erbaplarımız mevcuttur. Yeni KOSGEB destek programlarında serbest meslek sektörü dâhil sektör ayrımı yapılmaksızın depremden etkilenen tüm mükelleflere KOSGEB ve benzeri destek programlarından yararlanmaları sağlanmalıdır. Zayi olan defter ve belgelerin Noterler Birliği tarafından mücbir sebep süresi içerisinde yıl belirtilmeden tasdik edilmesi hususunda yaşanan sorunların giderilmesi, bölgemizdeki nitelikli göçün önlenmesini sağlayacaktır. Bu vesileyle, mücbir hâlin öyle üç aylık, beş aylık değil, uzun süreli uzatılması Malatya ve 4 il, 2 ilçemizin talebidir.”

Visited 1 times, 1 visit(s) today
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ