19.03.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ürünlerindeki aşırı ilaç kullanımını Meclis gündemine taşıdı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ürünlerindeki aşırı ilaç kullanımını Meclis gündemine taşıdı

Fakıbaba: “Tarladan sofraya Güvenilir gıda projemiz sürüyor”

Gürer: “Bakanlığın denetim uygulamaları kağıt üzerinden yapılıyor”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in ‘tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımıyla’ ilgili soru önergesine yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, tarladan sofraya güvenilir gıda üretimi hedefi doğrultusunda projeler yürüttüklerini açıkladı. Ömer Fethi Gürer ise bakanlığın bahsettiği proje ve uygulamaların sürekli, düzenli ve takip edilerek bilinçli ilaç kullanımı sağlanması gerektiğini ifade etti. Yanlış ilaç kullanımı yarar sağlamadığı gibi maliyeti artırıyor. Bu konuda daha çok eğitim ve bilgi ile buluşulması sağlanmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Bakan Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de kontrolsüz ve aşırı derecede kullanılan tarım ilaçlarını gündeme getirdi. Bakanlığın bu konuda bir araştırma yapıp yapmadığını soran Ömer Fethi Gürer,  “Arı ölümlerine neden olduğu ifade edilen ilaçlarla ilgili inceleme yapılmış mıdır? İlaçların kontrollü kullanılması yönünde bir denetim var mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, zirai ilaç kalıntısı nedeniyle yaşanabilecek sorunların çözümü ve bitki koruma ürünlerinin hatalı kullanımından kaynaklanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için etkili tedbirler alındığını iddia etti.

Bitkisel üretimde verim kaybına neden olan zararlı organizmalara karşı mücadele çalışmalarının, başta Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele olmak üzere kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemleri devreye sokularak Entegre Mücadele Prensipleri doğrultusunda yürütüldüğünü anlatan Fakıbaba, Entegre Mücadele çalışmalarında insan sağlığı, çevre sağlığı ve doğal denge gözetilerek, sürdürülebilir mücadele yapılmasının hedeflendiğini belirtti.

Reklam

Ülkemizde bitki koruma ürünlerinin ruhsatlandırılabilmesi için ilgili aktif maddenin AB veya G8 ülkelerinde ruhsatlı olması şartı bulunduğunu kaydeden Fakıbaba, Bu çerçevede arı ölümleri ile ilgili durum dikkate alınarak bitki koruma ürünleri konusunda Avrupa Birliği ile uyumlu çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bitki ve bitkisel ürünlerde bitki koruma ürünlerinin uzman kişilerce önerilmesi, uygulanması ve gerekli kayıtların tutularak, güvenilir gıda üretimi ve izlenebilirliğin sağlanması amacıyla Üretici Kayıt Defteri ve Bitki Koruma Ürünlerinin reçeteli satışı zorunlu hale getirilmiştir” dedi.

Tarladan sofraya güvenilir gıda üretimi hedefi doğrultusunda bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kontrolü ve izlenmesi için Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesinin yürütüldüğüne değinen Bakan Fakıbaba, “Proje kapsamında yetiştirilen ürünlerden hasat edilmeden önce numune alınarak analiz edilmekte, uygun olanlara sertifika ve logo verilmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakan Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:“Bakanlığımızca 2012 yılından beri bitkisel üretimde hatalı zirai ilaç kullanımı ve kalıntıyı önlemek amacıyla ürünler piyasaya gönderilmeden bağ, bahçe, tarla ve sera gibi üretim yerlerinde hasat öncesi pestisit denetimi yapılmaktadır. Denetim sonunda olumsuzluk tespit edilen ürünlere hasadı geciktirme veya imha, ürün sahiplerine ise idari para cezası uygulanmaktadır.

Ayrıca, Ülkemizde üretilen yaş meyve ve sebzelerde zirai ilaç kalıntıları ile ilgili olarak, bitki koruma ürünlerinin satışı ve kullanımı ile ürünlerin üretimi ve tüketime sunulmasını içeren “tarladan sofraya gıda güvenliği” uluslararası yaklaşımı doğrultusunda Bakanlığımız İl Müdürlükleri tarafından; yaş meyve ve sebze hallerinde özellikle hal giriş noktalarında, paketleme tesisleri ile toptan ve perakende satış noktalarında denetimler yapılmaktadır.

Yaş meyve ve sebzelerde pestisit kalıntılarının kontrolüne ilişkin olarak Ülkemiz genelinde yıllık izleme ve denetim programları yürütülmektedir. Bu programlar oluşturulurken Ülkemizde üretim ve tüketim miktarları fazla olan ürünler ile taze meyve sebze üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu iller ve ülkemizde ürün bazında tavsiye dışı olarak kullanılması muhtemel olan ya da en fazla kullanılan bitki koruma ürünlerinin analiz edilmesini içeren ulusal denetim programları yıllık olarak hazırlanarak yürütülmektedir.

Bitkisel üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, çiftçilerimizin eğitim düzeyini yükselterek hastalık ve zararlılarla mücadele edilerek kayıpların önlenmesi, gereksiz ve hatalı ilaç kullanımı ile kalıntının önlenmesi, bitki koruma ürünlerinin bilinçli kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması, insan-çevre sağlığı ile agro-ekosistem ve biyolojik dengenin korunması amacıyla yıl boyunca çiftçi eğitimleri yapılmaktadır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  bu alanda yapılan ve yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu ve bu bağlamda eğitimlerin artırılması gerektiğini ifade etti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ