28.03.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Şadiye Özbey Eroğlu : İşaret Dili pandomim gibi bir sözsüz tiyatro değildir.

Şadiye Özbey Eroğlu : İşaret Dili pandomim gibi bir sözsüz tiyatro değildir.

İşaret Dili nedir?

İşaret Dili işitme veya konuşma engellilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dil.

Artık bilinçlendikçe yavaş yavaş azalan bir yanlış kanı ise İşaret Dili'nin evrensel olduğu. Dünyanın neresinde kimle olursa olsun iletişim kurabileceğimiz evrensel bir dil iyi olurdu, ancak İşaret Dili bu tanıma uymuyor. Ülkeden ülkeye değişen İşaret Dili'nin bölgelere göre farklılık gösteren aksan ve lehçeleri bile var. Ayrıca, Türk İşaret Dili ve Türkçe'nin gramer yapısı olarak birbirinden farklı iki dil olduğunu belirtmek gerekiyor.

Günümüzde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kullanılan İşaret Dili ise kökeni 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı Devleti'ne uzanan Türk İşaret Dili, kısaca TİD. Tarihi oldukça eskiye dayanan TİD'nin Osmanlı mahkemelerinde bu dilin kullanıldığına dair bilgiler var. İlk işitme engelliler okulu yine Osmanlı döneminde II. Abdülhamit tarafından 1902'de kurulan Yıldız Sağırlar Okulu'dur ve günümüz TİD'nin temelinin burada atıldığı tahmin edilmektedir. İşaret Dili görsel bir dil olduğu için yazılı tarihte yaygın olarak kayıt altına alınmamıştır.

İşaret Dili ne değildir?

İşaret Dili sözcük, deyim ve düşüncelerin el, yüz ve beden hareketleriyle karşılığının ifade edildiği bir iletişim yöntemidir. İşaret dili yazılı olarak kullandığımız sembollerin, yani harf şekillerinin parmaklar aracılığıyla gösterilmesi ve bunu peşpeşe yaparak bir sözcük ifade etmek değildir. Bu yönteme parmakla heceleme denir ve işaret dilinin sadece bir bölümünü oluşturur. İşaret Dili parmak hecelemesinden ibaret değildir.

Reklam

İşaret Dili pandomim gibi bir sözsüz tiyatro değildir.

İşaret Dili sadece el ve kol hareketlerinden oluşmaz. Mimik, yani yüz ifadesi, ve beden hareketleri de bu dilin bir parçası.

İşitme engelli birçok kişi insanlarla iletişim kurabilmek için oldukça zorlaniyor ve bir caba sarfediyorlar. Tedaviler, terapiler, tıbbın imkanları haricinde de verilen bir çaba söz konusu. En basiti, dudak okuyorlar. Dudak okumak için dikkat kesilip ve bir diyaloğun başlayabilmesinin ilk adımını, yani anlatılanı anlamak için harcanan çabadan söz ediyoruz. Halbuki herhangi bir engeli olmayanlar sadece duyuyorlar. Bunun için çoğu zaman ayrıca bir çaba sarfetmeye gerek kalmıyor.

Engelliler engelli olmayan kisilerle ile iletişim kurmak için uğraşırken, engelli olmayan bireylerde isaret dili egitimi alarak bu sorunlari ortadan kaldirabilirler. Ingilizce oggorulmektedir. isaret dili Yabanci bir dil 2. Bir dil olarakta gorulmektedir.

İşaret Dili bu kadar önemli gerçekten. İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor. Çünkü aslında onlar engellerini aşabiliyorlar İşaret Dilinde konuşarak. Sadece engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor.

Sahsim adina isaret dili ile ilgili bir cok projeye imza attik. Basta inonu universitesi Besyo,iletisim, eczacilik ve odyoloji fakultelerinde baslattigimiz "KALBIMDEKI MASAL SENIN ELLERINDE BAŞLAR" projemizle bir cok universitede katildigimiz kongrelerde odullere layik goruldu.

Inönü üniversiteside bircok universiteden once isaret dili egitimini bazi fakultelerinde secmeli ders olarak ders programina almis bu konudaki eksikligi bir nebzede olsa azaltmaya calismistir.  Onumuzdeki donemlerde insallah daha bircok bolumde de olacagina inaniyoruz…

Yine malatya milli Egitim müdürümüz tarafindan desteklenip uygulanan "BANA ELLERINLE BIR HARF OLURMUSUN" projesiyle milli egitim mudurumuz ve mudur yardimcilarimiz isaret dili egitimi alarak iletisim onundeki engelleri kaldirmaya çalıştılar.

Milli Egitim Müdürlüğü Battalgazi Halkegitim müdürümüz sayin Nurettin Güsay hocamizin destekleriylede isaret dili egitimlerimiz ve projelerimiz devam etmektedir.

Isaret dili onemi buyuk olmaya basladi. Bu konuda Valiligimiz tarafindan cumhurbaskanimiz ve basbakanimiz malatya ziyaretlerinde isaret dili egitmeni olarak gorevlendirilerek bir nebzede olsa iletisim kurmaya calistik.

Isaret dili egitimi al.ak isteyen bireyler halkegitim merkezlerine basvuruda bulunarak 120 saatlik isaret dili temel egitimini alarak isitme engelli bireyler ile iletisime gecebilirler….

Isaret dili egitimi 1. Kur 120 saatlik temel egitim, 2. Kur 200 saatlik isaret dili ogretici  egitici ve tercumanlik olmak uzere verilmektedir.

Biz gönüllü olarak basladigimiz bu yolda bir cok kisiye ulastik. Bircok kusi yetistirdik yetistirdigimiz kisiler suan gönüllü olarak bu egitimler vermekte ya da bircok alanda isitme engelli bireylere yardimci olmaktadirlar…

Ellerimiz konusur Ellerimiz duyar. Kalbimdeki masal senin ellerinde baslar. Sira sizde elleriniz konusdun anlassin…

Bana burada isaret dili ilgili yer veren degerli insanlara cok teşekkür ediyorum.

İşaret Dili Ögretici ve Tercümanı

Şadiye Özbey Eroğlu

sadiye_Yeliz_eroglu

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ