29.03.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Organik Tarımın Azalması Kolon Kanseri Vakalarını Artırdı

Organik Tarımın Azalması Kolon Kanseri Vakalarını Artırdı

ORGANİK TARIMIN AZALMASI KOLON KANSERİ VAKALARINI ARTIRDI

Toplumda değişen beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olarak fast food ve dondurulmuş hazır gıda tüketiminin artması kolon yani kalın bağırsak kanserinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Organik tarıma bağlı olarak gelişen ekolojik yaşam tarzının son yıllarda azalması, bağırsak kanseri vakalarının artmasına neden oluyor. Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, kolon kanseri ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Erkeklerde daha fazla görülüyor

Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan kanser, tedavi edilmezse hayati tehlikeye neden olmaktadır. Kalın bağırsak, (kolon) sindirim sistemimizin ince bağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki son kısmını oluşturmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi kolon kanserine yakalanmakta ve yaklaşık 500 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de tüm kanser türleri içerisinde kolon kanseri, kadınlara göre erkeklerde daha sık görülmektedir.

Kesin teşhis için kolonoskopi uygulaması şart

Kolon kanserlerinin neredeyse tamamına kalın bağırsak içerisinde gelişen ve ‘polip’ adı kitleler neden olmaktadır. Kalın bağırsağın iç yüzeyine doğru büyüyen kitleler, polipleri ortaya çıkarmaktadır. Başlangıçta iyi huylu olan bu lezyonların zaman içinde değişime uğraması sonucu polip zemininde kansere neden olur. Polipler kalın bağırsağın tamamında görüldüğü gibi, sıklıkla kalın bağırsağın sol kısmında, ‘sigmoid kolon’ ve ‘rektum’ olarak adlandırılan bölümlerinde ortaya çıkar. Poliplerin büyük bölümü herhangi bir belirti vermez ve ancak kolonoskopi olarak adlandırılan kalın bağırsağın endoskopik bir kamera ile incelenmesi sonucunda teşhis edilir.

Tuvalet alışkanlıklarındaki değişimler önemli

Polip oluşum aşamasında genellikle herhangi bir belirti görülmemektedir. Ancak polip büyümeye ve kanser gelişmeye başlarsa belirtiler de ortaya çıkar. Tuvalet alışkanlığındaki değişiklikler, dışkıdaki kan, sebebi bilinmeyen karın ağrısı, erkeklerde demir eksikliği anemisi gibi belirtiler kanserin habercisi olabilir. Bu belirtilerin biri ya da birkaçı görülen kişilerin mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekmektedir. Kesin teşhis ise kolonoskopi sayesinde yapılmaktadır. Bağırsağın iç yüzeyinin fleksibl özel bir kamera yardımı ile görüntülenebilmesi mümkündür.  Kolonoskopi sayesinde, polipler çıkarılarak kanser oluşumu engellenebilmektedir.

Salam sosis gibi işlenmiş et ürünlerine dikkat!

Kalın bağırsak kanserinin görülme oranları her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu tip bir artış yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri toplumda değişen beslenme alışkanlıklarıdır. Proteinden zengin ve sebzeden fakir beslenme yani fast food ve dondurulmuş hazır gıdaların tüketilmesi, kolon kanseri görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır. Salam, sosis gibi işlem görmüş gıdalar ve mangalda fazla pişmiş et ürünleri de kanser gelişiminde önemli faktörlerdir. Kalın bağırsak kanseri, her yaşta ortaya çıkabilse de risk özellikle 50 yaşından sonra belirgin olarak artmaktadır. Ailede kolon kanseri olan veya sindirim sistemi rahatsızlığı çeken kişiler de risk grubundadır.

Düzenli egzersiz ve kilo kontrolü ile önleminizi alın

Kolonoskopi ile taramanın yanı sıra birtakım tedbirlerin alınması da kolon kanseri gelişiminin önlenmesinde etkilidir. Yüksek oranda lif ve düşük oranda yağ içeren taze sebze ile meyvelerin tüketimi kalın bağırsak kanserini önlemede tercih edilecek diyet olmalıdır. Düzenli egzersiz yapmanın kalın bağırsak kanseri dahil genel olarak kanser riskini azalttığı bilinmektedir. Haftada en az 3 gün orta şiddette yapılacak egzersiz sağlıklı yaşam için önemlidir. Hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı kilo kalın barsak kanseri riskini artırmaktadır. Sigara ve aşırı alkol tüketimi de aynı şekilde kolon kanserine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalarda kalsiyum, D vitamini ve magnezyum takviyelerinin de kalın bağırsak kanseri gelişimini azalttığı belirlenmiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ