20.04.2024 - Malatya Fırat Haber
REKLAM ALANI

Lenf sistemi ile ilgili bilmeniz gerekenler

Lenf sistemi ile ilgili bilmeniz gerekenler

Lenf sistemi çok fazla bilinmese de vücudun önemli bölümlerinden biridir. Vücutta dolaşan kanın iki katı kadar lenf sıvısı vardır. Lenf sistemi, vücudu toksinlerden arındıran bir organ ve doku ağıdır. Bağışıklık sistemi için de kritik önem taşır. Peki lenf sistemininin tıkanık olmasının belirtileri nelerdir? Ünlü Holistik Sağlık Uzmanı David Wolfe tarafından yayınlanan makalede tıkanıklığın işaretlerini ve lenf sisteminizi nasıl koruyup güçlendirebileceğinizi açıklıyor.

Lenfematik sistem sağlıklı vücudun anahtarıdır

Lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Lenf düğümleri, bademcikler, mukoza içi düğümcükler ve dalak lenf sisteminin organlarıdır. Sistemin ana işlevi, lenf sıvısını taşımaktır. Lenf sıvısı, akyuvarları içeren ve vücudun her yerinde enfeksiyonla savaşmayı sağlayan bir sıvıdır. Görevleri arasında doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, ölü ve yıpranmış hücrelerden kurtulmak, kaybedilen proteinlerin bir kısmının tekrar dolaşıma kazandırmak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri ve vitaminleri dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmak vardır. Bu yüzden, sağlıklı bir lenfatik sistem, sağlıklı bir vücudun anahtarlarından biridir.

Lenf sistemi tıkanıklığının belirtileri

– Yüzüklerinizin parmağınıza dar gelmesi

– Sabahları ağrı ve vücudu katı hissetmek

Reklam

– Yorgunluk

– Şişkinlik

– Kaşıntı

– Kilo artışı

– Bezlerde şişkinlik

– Zayıf bağışıklık sistemi

– Zihinde bulanıklık

– Göğüslerde şişkinlik

– Kuru cilt

– İsilik veya sivilce

– Aşırı hassasiyet

– Baş ağrısı

– Alerjilerde artış

– Kabızlık, ishal, ve dışkıda mukus

Lenf sisteminde tıkanıklığın olası nedenleri

Lenf sisteminde tıkanıklık birçok farklı sebepten olabilse de, üç ana sebebi vardır: 1-Stres kronik sağlık problemlerinin %80inin sebebidir. Stres, vücutta dejeneratif etki yaratabilir ve lenfatik sistemi tıkayabilir. 2-Sindirim problemleri bağırsaklarınızı rahatsız edip, lenfatik sistemde tıkanmaya sebep olabilir. Vücutta lenflerin çoğunluğu bağırsak bölgesinde toplandığı için, bağırsakların sağlıklı işlemesi lenf sıvısının dolaşımı, toksinlerden arınma sağlaması, besinlerin emilimi ve bağışıklık için çok önemlidir. 3-İyot eksikliği de lenfatik sistemde tıkanmanın sık rastlanan sebeplerindendir. İyot toksik bir çevrenin negatif etkilerini düşürürken, lenfatik sisteme de hücresel seviyede destek olur.

Lenf sağlığınız için yapabilecekleriniz

1.Egzersiz: Lenfatik sistemi harekete geçirmenin en iyi yolu egzersizdir. En etkili egzersiz rebounding yapmaktır. Rebounding, bir trambolinde atlamak olarak özetlenebilir. Günde 10-20 dakika yapmayı deneyin.

2.Kızılötesine yakın sauna: Sauna vücudun ter yoluyla toksinlerden kurtulmasına yardım eder. Sirkülasyon, toksinlerin atılması, dokuların iyileşmesi ve ısı beraber çalışarak lenfatik sisteme yardımcı olurlar.

3.Yin Yoga: Yin Yoga 3-10 dakika boyunca belli bir pozisyonda kalmanızı gerektirir. Yerçekiminde yaşadığımız bu değişim lenfatik sistemin açılmasına yardımcı olabilir.

4.Yürümek: Vücudu hareket ettirip akciğerleri çalıştırmak önemlidir. Yürümek herkesin kolayca evde veya dışarıda yapabileceği bir aktivitedir. Sadece yaptığınız işe ara verin ve yürümeye başlayın. Yürürken derin nefes almayı deneyin.

5.Bacakları duvara koymak: Yere uzanıp bacakları dümdüz olacak şekilde duvara koymak bacaklardaki kan akışını düzenler. Ayrıca toksinlerin atılmasına da yardımcı olur ve daha rahat uyumanızı sağlar.

6.Lenf drenaj masajı: Lenfatik sistemi açmak için yapılan fiziksel bir masaj da iyi gelebilir. İnternette nasıl yapıldığını gösteren birçok video bulabilirsiniz.

7.Yüksek masa: Ayakta durarak çalışmanızı sağlayabilecek yüksek bir çalışma masası gün boyu lenfatik sisteminizin çalışmasına yardımcı olur.

8.Hidroterapi duşları: Hidroterapi duşları sıcak ve soğuk suyun geçişli olarak kullanıldığı duşlardır. Duşunuzun sonuna doğru, ısıyı hızlı bir şekilde sıcak-soğuk olarak değiştirin.

9.Deriyi fırçalamak: Kuru teninizi fırçalayarak lenfatik sisteme yardımcı olabilirsiniz.

10.Derin nefes alma: Derin nefes almak, lenfatik sistemi açma konusunda çok etkilidir. Deneyebileceğiniz bir nefes egzersizi: Kollarınızı iki yana açın, ve burnunuzdan nefes alarak kollarınızı kaldırın ve ellerinizle daire çizin. Kısa bir süre nefesinizi tutun. Sonra, nefes verirken kollarınızı aşağı indirin. Bunu birkaç kez tekrarladıktan sonra biraz garip hissedebilirsiniz. Sebebi fazla oksijen almış olmanızdır, o yüzden biraz dinlenin. Bu, vücudun toksinlerden arındığının bir göstergesidir.

11. Sağlıklı beslenmek ve su içmek: Susuzluk lenfatik sistemde tıkanmanın en büyük sebeplerinden biridir. Bolca su içmeye özen gösterin. Ayrıca, işlenmiş gıdaları tüketmemeye dikkat ederek toksinlerin vücudunuza girmesini önleyebilirsiniz. Kışın sıcak içecekler ve çorba tüketin, yazın da serinletici besinler deneyin. Taze meyveleri mideniz boşken tüketmeye çalışın.

KAYNAK : http://www.kadinvekadin.net/lenf_sistemi_ile_ilgili_bilmeniz_gerekenler.html

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar Necip dedi ki:

    Sitenizin takipçisiyim haberlerinizi özellikle takip ediyorum

BİR YORUM YAZ